De Meyboom

 

De Meyboom is een traditie die nog vele eeuwen ouder is dan het jaartallenleven en dateert uit de dertiende eeuw.  

Er doen verschillende legendes de ronde over het ontstaan van de Meyboomplanting. Of dit na een verkeerd gelopen romance was, een ruzie op een huwelijk of een regelrechte veldslag tussen kruisboogschutters… de ware toedracht is reeds lang in de nevelen der tijd verhuld.  Maar het komt er wel telkens op neer dat Leuven in het zand moest bijten tegenover de eeuwige rivaal Brussel.

Bijna een eeuw nadat Leuven het onderspit gedolven had kreeg Brussel van Jan III, hertog van Brabant, het eeuwigdurende recht om een Meyboom te planten om hun overwinning te vieren. De enige voorwaarde was dat de Meyboom recht moest staan voor 17:00 op 9 augustus.

Honderden jaren lang moesten de Leuvenaars knarsetandend toekijken hoe Brussel met veel bombarie de vernedering aan de verloren veldslag levend hield. Toch duurde het tot 1939 alvorens een poging ondernomen werd om de boom te ontfutselen aan de Brusselaars. Het plan werd echter gedwarsboomd door de Brusselse politie, die de Leuvenaars onderschepte met de gestolen boom.

In 1974 hadden de Mannen van 1929 er genoeg van. Vermomd als journalisten kwamen ze erachter welke boom de Brusselaars hadden geselecteerd voor de planting. ’s Nachts trokken ze er op uit om de boom om te hakken en naar Leuven te smokkelen. Op de stronk lieten ze volgend opschrift na: “Brusselaars hier heeft uw boom gestaan, de Leuvenaars zijn ermee vandoor gegaan“.

Op 9 augustus 1974 stond de Meyboom vóór 17.00 u op de Grote Markt te Leuven.

Brussel besloot deze blamage gewoon te negeren.  Een andere boom werd omgehakt en op tijd geplant. Beide steden beweren sindsdien dat ze het recht hebben om de “echte” Meyboom te planten. Het soort boom heeft voor de Brusselaars geen belang; in Leuven kiest men voor een zilverberk omdat deze langer groen blijft. De boom wordt in Brussel reeds de volgende dag weggehaald. In Leuven blijft hij echter staan tot na de tweede zondag van de maand september, de jubileumdag van de “Vriendenkringen Mannen van het Jaar” en het “Verbond der Jaartallen“.

Waarom planten de Mannen van “Blok 9” de Meyboom?

Om de mannen van 1929 te eren werd in Leuven beslist dat het voorrecht om de Meyboom te planten toegekend werd aan blok 9. Met andere woorden, aan alle mannen geboren in een jaar eindigend op een 9. En binnenkort zullen ook de mannen van 1979 trots deze traditie verderzetten.

Voor meer info kan je terecht op de site : www.leuvensemeyboom.be

Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden van de Meyboom planting van 2018. Bedankt aan Leuven Actueel voor het gebruik van de foto’s.

Kerstmarkt Leuven

  2024-12-21

Zoals ieder jaar, bemannen we de stand van het verbond op de Leuvense kerstmarkt. Iedereen welkom voor een lekkere leffe.

Event Information